Als zulke problemen niet tijdig worden opgelost, zal het rendement van uw zonnepanelen achteruit gaan. Goede nazorg van uw zonnepanelen is dus van het grootste belang, want alleen zo kunnen eventuele storingen op tijd ontdekt en opgelost worden.

Zonnepanelen zijn hot: met zonnepanelen kunt u duurzame energie produceren vanaf uw eigen dak. Na een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar is de energie ook nog eens helemaal gratis! Maar zoals bij de meeste grote aankopen geldt: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom hebben wij de 3 belangrijkste aandachtspunten rondom de aankoop en het gebruik van zonnepanelen voor u op een rij gezet. Lees snel verder en wees verzekerd van een goede ervaring met zonnepanelen!

1. Geen zekerheid door onjuiste berekening opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een stevige investering: de gemiddelde prijs van tien panelen met een vermogen van 2700 Wattpiek is €4400. Inmiddels hebben een half miljoen Nederlandse huizen al zonnepanelen. Als u wilt weten of zonnepanelen een goede investering voor u zijn, komt u al snel uit bij de mogelijke opbrengst. Daarmee kunt u de terugverdientijd en het rendement van uw zonnepanelen berekenen. Los van de financiële overweging, weet u dan ook direct hoeveel CO2-uitstoot uw schone kilowatturen besparen.

Het is knap lastig om de toekomst te voorspellen. Gelukkig kunnen we met goede technologie al een heel eind komen. Installateurs van zonnepanelen kunnen de verwachte opbrengst voor u berekenen. Een veelgehoorde klacht op fora zoals tweakers.net is echter dat die berekeningen niet altijd kloppen. Dit kan bijvoorbeeld komen door fouten op voorhand, zoals het onderschatten van de schaduw die een boom of gebouw geeft. Het kan dus gebeuren dat u met een veel lagere opbrengst zit dan u vooraf was ‘beloofd’. Dat zou betekenen dat uw investering in zonnepanelen minder rendabel is dan u had verwacht.

Het is daarom belangrijk om te letten op de manier waarop de installateur de opbrengstberekening heeft gemaakt. Is deze wel echt op uw specifieke situatie toegespitst? Zijn de rekenmodellen gebaseerd op eigen inschatting of ook op wetenschappelijke data? Vanuit Stichting Zonnegarant wordt u aangeraden om kritisch te kijken naar de opbrengstberekening, zodat u kunt inschatten of uw verwachtingen kloppen. Partnerinstallateurs van Zonnegarant gebruiken ontwerpsoftware die mede-ontwikkeld is aan de TU Delft. Op de berekende opbrengsten wordt een garantie gegeven, zodat de consument zekerheid heeft over het rendement.

2. Verschil tussen offerte en installatie zonnepanelen

Naast de opbrengstberekening zijn er nog meer belangrijke aandachtspunten rondom de aanschaf van zonnepanelen. Want misschien wijkt wat er werkelijk wordt geïnstalleerd wel af van wat er in het advies staat. Bijvoorbeeld als er tijdens de installatie andere zonnepanelen worden gebruikt dan van tevoren was afgesproken. Of de juiste zonnepanelen worden wel gelegd, maar ze komen anders op uw dak te liggen dan het plan was. Dit kan nadelig zijn voor de opbrengst. Uiteraard is het van groot belang dat de montage vakkundig en veilig door een specialist wordt uitgevoerd. Voor dat laatste zijn bepaalde keurmerken in het leven geroepen. Deze keurmerken waarborgen de kwaliteit van de monteur, de gebruikte materialen en een veilige werkwijze. Keurmerken houden echter geen rekening met de mogelijkheid dat er iets anders op uw dak wordt gemonteerd dan vooraf was afgesproken.

Het is natuurlijk hartstikke zonde van uw spaargeld als uw investering door zulke installatie-afwijkingen minder goed uitpakt dan gehoopt. Gelukkig heeft u opties om zo’n situatie te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om van tevoren te kijken of het voorgestelde legplan goed op uw dak zal passen. Daarnaast kunt u vragen of uw installateur ontwerpsoftware gebruikt die betrouwbaar en nauwkeurig is. Nadat u het legplan voor de zonnepanelen heeft goedgekeurd, is het zaak om de zonnepanelen te controleren voordat ze op uw dak geïnstalleerd worden. Kijk daarom goed op de stickers van de panelen om te zien of ze overeenkomen met wat er in het legplan staat. Ten slotte is het wijs om te kiezen voor installateurs die gekeurd zijn op kwaliteit en service.

Niet alle technische details zullen u met het blote oog opvallen.

3. Gebrek aan nazorg voor uw zonnepanelen

Zonnepanelen gaan jarenlang mee en zorgen ervoor dat u zelf gratis energie kunt opwekken. Maar wat als er iets misgaat? Er kan bijvoorbeeld vogelpoep op een van de zonnepanelen komen. Of hoe komt u erachter als er een storing in de omvormer plaatsvindt? Als zulke problemen niet tijdig worden opgelost, zal het rendement van uw zonnepanelen achteruit gaan. Goede nazorg van uw zonnepanelen is dus van het grootste belang, want alleen zo kunnen eventuele storingen op tijd ontdekt en opgelost worden.

U kunt ervoor kiezen om de prestaties en opbrengst van uw zonnepanelensysteem zelf bij te houden. Allereerst is het dan handig om van tevoren referenties van installateurs te lezen en uit te zoeken of de leverancier van uw zonnepanelen aanspreekbaar is in het geval van problemen. Ook is het verstandig om uit te zoeken of er een opbrengstgarantie kan worden gegeven. Daarmee kunt u namelijk geld terugkrijgen als uw zonnesysteem minder oplevert dan vooraf was berekend. Misschien regelt de installateur zo’n opbrengstgarantie zelf, maar er zijn ook installateurs die deel uitmaken van een partij die de opbrengstgarantie verzorgt. Informeer dus goed naar de mogelijkheden!

Niet alle technische details zullen u met het blote oog opvallen. Veel consumenten willen ook niet jarenlang zelfstandig de opbrengsten bijhouden. Bovendien is het gebruikelijk dat zonnepanelenbezitters na verloop van tijd minder en minder actief de opbrengsten van hun dak in de gaten houden. Om tijd te besparen en zeker te zijn van een goede werking met passende opbrengsten is externe monitoring onderdeel van goede nazorg. Dit gaat er niet alleen om óf het zonnesysteem nog naar behoren functioneert, maar ook of het genoeg oplevert om het beoogde resultaat te behalen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van lokale KNMI-instralingsdata waartoe de consument geen beschikking heeft. De externe monitoring houdt ook in dat u op de hoogte wordt gebracht bij eventuele problemen en dat er wordt meegedacht bij een mogelijke oplossing. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de opbrengst en prestaties van uw zonnepanelen.

Met deze 3 aandachtspunten in uw achterhoofd, kunt u een heleboel problemen met zonnepanelen voorkomen. Zo heeft u alle tijd om te genieten van uw zelfstandig opgewekte zonnestroom!