Recent Comments

  Zonnepanelen op uw dak ook aantrekkelijk na verval salderingsregeling

  By Cheyenne Raadtgever 28 February 2018
  zonnepanelen-windmolens-epned

  Wist u dat zonnepanelen op het dak vaak meer energie opleveren dan dat in huis verbruikt wordt? Met trots kunnen eigenaren van zonnepanelen zichzelf daarom energieleverancier noemen! In 2004 werd de salderingsregeling voor zonnepanelen geïntroduceerd, waardoor men jaarlijks een bedrag ontving voor zelf opgewekte zonne-energie. Maar de overheid zet deze regeling stop in 2020. Lees hier waarom de aanpassing van de salderingsregeling de opbrengst van uw zonnepanelen niet benadeeld.

  Verdienen aan uw zonnepanelen met de salderingsregelingzonnepaneel-en-euro-teken-27446786

  Met zonnepanelen op het dak gaat er niet langer alleen stroom het huis in. De door zonnepanelen geproduceerde stroom kan ook het huis uit: het energienet op. Energieleveranciers zijn door de salderingsregeling wettelijk verplicht om op jaarbasis deze teruggeleverde stroom te verrekenen met de afgenomen stroom van een huishouden. U ontvangt dus een flinke korting op uw energiekosten of u verdient aan de zonnepanelen op uw dak, omdat het terugleveren aan het net geen maximale hoeveelheid kWh kent! Ondanks minister Kamp in 2017 aankondigde dat de salderingsregeling tot 2023 blijft bestaan, werd in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet vermeldt dat in 2020 de salderingsregeling vervalt. Deze aanpassing heeft onder andere te maken met de dalende aanschafprijs van zonnepanelen. Maar wat voor invloed heeft het vervallen van de salderingsregeling op zonnepanelen op uw dak?

  Salderingsregeling vervalt. Wat betekent dat voor zonnepanelen op het dak?

  Om eigenaren van zonnepanelen niet in de kou te laten staan, stelt de overheid een terugleververgoeding per kWh stroom voor. Wanneer u netto meer energie opwekt dan verbruikt, levert u energie terug aan het net. U bent op dat moment zelf energieleverancier. Stroom die direct verbruikt wordt, bijvoorbeeld voor de vaatwasser, gaat niet terug het net op en valt dus niet onder teruglevering. Hiervoor betaalt u dus niets aan uw energieleverancier. Met een slim monitoringssysteem bij uw zonnepanelen krijgt u inzicht in deze zelf opgewekte stroom. Van uw energieleverancier ontvangt u een terugleververgoeding per kWh die u ‘teveel’ opwekt. De hoogte van de terugleververgoeding varieert per energieleverancier en kan oplopen tot wel 12 cent per kWh. Omdat één kWh stroom in Nederland ongeveer 20 cent kost, waarvan 14 cent belasting betreft, is de terugleververgoeding een soort belastingkorting voor eigenaren van zonnepanelen. Anders dan bij de salderingsregeling, waar teruggeleverde zonne-energie jaarlijks wordt afgehaald van afgenomen energie en u de volledige prijs (20 cent) per geleverde kWh terugbetaald krijgt, ontvangen eigenaren van zonnepanelen met de terugleververgoeding een vast bedrag per teruggeleverde kWh, bijvoorbeeld 12 cent. Hierdoor wordt de aanschaf van een thuisaccu veel interessanter, omdat u daarmee zelf opgewekte zonne-energie in huis kunt opslaan om later weer te gebruiken. Over deze stroom wordt geen belasting betaald en is dus ‘gratis‘. Dit is vooralsnog de meest voor de hand liggende opvolger van de salderingsregeling. Lees hieronder hoe minister Wiebes erover denkt.

  Naar aanleiding van de onzekerheid over de opvolger van de salderingsregeling, stelde Agnes Mulder van het CDA de vraag of de minister voor de zomer van 2018 met een plan voor de modernisering van de salderingsregeling komt, om duidelijkheid te scheppen en daarmee het aantal eigenaren van zonnepanelen verder te laten stijgen. Minister Wiebes antwoordde daarop:
  ‘Het is noodzakelijk om de salderingsregeling te hervormen. Momenteel krijgen eigenaren van zonnepanelen een soort subsidie die bepaald wordt door de hoogte van de belastingen. Als de belasting verhoogt, ontvangt iemand meer subsidie, terwijl de subsidie die je wilt geven eigenlijk de omvang van de rendabele top moet zijn. Als zonnepanelen goedkoper worden, wil je daar de subsidie op baseren en niet op stijgende belastingen. De salderingsregeling is op dit moment dus een verkeerd instrument. Ik denk dat de wens om voor de zomer met een plan te komen en om daar zo snel mogelijk zekerheid over te hebben een heel goede suggestie is. De nieuwe regeling dient zowel rekening te houden met mensen die al zonnepanelen hebben en met mensen die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Via de voorzitter, Agnes Mulder, wil ik iedereen laten weten dat de aanschaf en het bezit van zonnepanelen op het dak ook na de aanpassing van de salderingsregeling zeer aantrekkelijk en rendabel is.’

  10 redenen om zonnepanelen op uw dak te nemen, ook zonder salderingsregeling!

  1. Steeds goedkopere zonnepanelen en zonnestroom
  2. Verdien de investering in zonnepanelen in 7 jaar terug
  3. Draag bij aan de nationale duurzaamheidsdoelen
  4. Word zelf energieleverancier met uw duurzaam opgewekte energie
   en ontvang een vast bedrag (12 cent) per teruggeleverde kWh aan het net
  5. Lever een onbeperkte hoeveelheid kWh aan het net
  6. Betaal geen belasting over de zonnestroom die direct gebruikt wordt
  7. Maak gebruik van interessante ontwikkelingen, zoals de thuisaccu
   of accu van een elektrische auto, waarmee u opgeslagen energie later weer gebruikt
  8. Geen rechtsongelijkheid door de verplichting van een elektriciteitsmeter
   die de teruggeleverde en afgenomen stroom apart registreert
  9. Energieleveranciers regelen de administratieve afhandeling
  10. Energieleveranciers kunnen eigen proposities ontwikkelen voor levering aan
   en teruglevering van klanten doordat de terugleververgoeding marktconform wordt

  Tool: opbrengstberekening zonnepanelen mét en zonder de salderingsregeling

  Benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen op uw dak mét en zonder de salderingsregeling? Klik op de oranje button hieronder.

  Geconcludeerd kan worden dat het verval van de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2020 de aanschaf en het bezit van zonnepanelen op uw dak niet benadeeld. Zonnepanelen bieden nog steeds veel voordelen op financieel, maatschappelijk en sociaal vlak. De kans is zeer aanwezig dat de overheid na 2020 een terugleververgoeding voor zonnepanelen introduceert, waardoor eigenaren van zonnepanelen een vast bedrag ontvangen per teruggeleverde kWh aan het net. Al met al blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering waar u jarenlang van kunt genieten!

  Over Stichting Zonnegarant

  Stichting Zonnegarant maakt zich sterk voor zonnestroom met 100% zekerheid. Nederlandse huishoudens genieten van slimme monitoring en opbrengstgaranties. Nadat de opbrengst van uw zonnepanelen is berekend met aan de TU Delft ontwikkelde software, wordt garantie geboden op de jaarlijkse energieopbrengst. De achterliggende technologie biedt continue monitoring van de prestaties en opbrengst van uw zonnepanelen. U ontvangt elk kwartaal een prestatierapport en u krijgt een notificatie als er tussentijds bijzonderheden worden ontdekt. Zo zorgt Stichting Zonnegarant ervoor dat u zorgeloos kunt genieten van uw eigen zonnestroom.

  Categories:
    SalderingsregelingTerugleververgoedingzonnepanelen
  00