Recent Comments

  Vraag en antwoord

  Hieronder vindt u antwoord op de meest gestelde vragen. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, gebruik onze contactgegevens hiernaast of stel uw vraag via het formulier.

  Opbrengstgarantie


  Uw adviseur heeft met aan de TU Delft ontwikkelde software een opbrengstberekening gemaakt voor uw dak. Daarin wordt rekening gehouden met oriëntatie, hellingshoek, het aantal uren en de schaduw op locatie. Uit deze berekening volgt uw garantie. Zo weet u dus dat uw advies nooit te rooskleurig is en dat u kunt vertrouwen op de wetenschappelijke benadering achter het waarborgfonds Zonnegarant waarin uw opbrengstgarantie wordt ondergebracht.

  Jaarlijks maken we de balans op: u ontvangt per email een overzicht met de daadwerkelijke opbrengst van dat jaar vergeleken met de gegarandeerde opbrengst. Als de panelen minder hebben opgebracht dan gegarandeerd, ontvangt u de vergoeding direct op uw rekening, zonder dat u hier omkijken naar heeft. Geen zorgen dus over het invullen van formulieren of andere lastige processen.

  Dan is de extra winst natuurlijk gewoon voor u. Wel nemen we het surplus aan opgewekte energie mee naar volgende jaren, om te verrekenen met eventuele tekorten in de navolgende jaren. Voorbeeld: in het eerste jaar wekken uw panelen 100kWh meer op dan gegarandeerd en in het tweede jaar 250 kWh minder. Dan krijgt u in jaar 2 een vergoeding van 250 kWh – 100 kWh = 150kWh vergoed tegen de dan geldende energieprijs.

  Ter vereenvoudiging van het aanbod is de bijdrage voor Zonnegarant in de zomer van 2017 aangepast. Geen maandelijkse kosten meer, simpelweg één enkele afdracht bij aanschaf van uw zonnesteem en daarmee bent u voor 10 jaar zeker van de monitoring services en opbrengstgarantie via Stichting Zonnegarant. Dus géén extra kosten achteraf.

  Dan is de opbrengstgarantie gewoon geldig en bent u verzekerd van de gegarandeerde opbrengst. Wij hebben hier in onze risicomodellen rekening mee gehouden en werken hierin ook samen met verzekeraar Aon. Geen flauwe correctiefactoren voor het weer dus!

  We hebben van tevoren geld opzij gezet om de risico’s op mindere opbrengst te kunnen dekken, dus ook als de installateur failliet gaat blijft de opbrengstgarantie gewoon geldig.

  Wel is het zo dat de installateur te allen tijde verantwoordelijk is voor het correct functioneren van de materialen en eventuele reparaties. Dit staat in de overeenkomst met Stichting Zonnegarant. Wanneer de installateur failliet gaat, zullen kosten voor reparaties van materialen dus niet meer zijn gedekt. We zullen de consument in dit geval helpen een vervangende installateur te vinden.

  We doen voor samenwerking met nieuwe installateurs een uitgebreid onderzoek om het risico van een faillissement tot een minimum te beperken.

  Dit valt momenteel niet binnen de standaard opbrengstgarantie van Zonnegarant, wij verzekeren de opbrengst van de panelen onder normale omstandigheden. Wel zijn we bezig met een premium pakket waarbij ook deze risico’s op schade kunnen worden verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan schade door blikseminslag, omvallende bomen, zware hagel, etc. Hiervoor zullen dan wel extra kosten gerekend worden.

  Installatie en praktische zaken


  Nadat de offerte is overeengekomen met de installateur, wordt er een datum voor installatie ingepland. De panelen worden op uw dak gemonteerd met specifieke montagematerialen voor een minimale belasting op uw dak. De panelen worden aangesloten op een aparte groep in uw meterkast. De bekabeling wordt zoveel mogelijk uit het zicht gelegd en netjes afgewerkt. Na installatie ontvangt u van Zonnegarant een registratielink om uw gegevens te bevestigen, zodat we uw monitoringservices kunnen opstarten.

  Aan de panelen is normaal gesproken geen onderhoud nodig. Wel kan het zijn dat de opbrengst iets terugloopt als de panelen vuil zijn. Panelen in een stoffige of bosrijke omgeving en op een plat dak worden wat sneller vuil dan panelen op een schuin dak. We raden aan de panelen één of twee keer per jaar schoon te maken. In ieder geval in het voorjaar en eventueel nog eens in het najaar. Gebruik hiervoor een natte spons, zonder bijtende reinigingsmiddelen. Gebruik GEEN schuurspons, dit kan blijvende schade toebrengen aan het glas.

  Gebruik ook geen hogedrukreiniger om de panelen af te spuiten. De hoge waterdruk kan ervoor zorgen dat er water tussen het glas en de zonnecellen komt en dit beschadigt het zonnepaneel zodanig, dat de opbrengst direct zal afnemen.

  Een standaard zonnepaneelsysteem gaat tussen de 20 en 30 jaar mee. Sommige merken gaan langer mee. Zo levert het Duitse Solarwatt zelfs 30 jaar productgarantie. De installateur kan u meer vertellen over de verschillende merken.

  Voor vrijwel alle platte en schuine daken is het mogelijk panelen te plaatsen. Neemt u bij twijfel even contact op met de installateur.

  Monitoring en service


  Dit betekent dat we dagelijks de opbrengst van uw panelen in de gaten houden. De gegevens lezen we via wifi uit via uw omvormer. Vervolgens berekenen we op basis van de weersgegevens via het KNMI wat uw systeem op had moeten brengen. Zo kunnen we meteen zien of uw systeem naar behoren presteert. Dit gebeurt allemaal automatisch, zodat we het direct zien als er systemen zijn die minder presteren.

  Afhankelijk van hoeveel uw systeem minder presteert kunnen er verschillende oorzaken zijn. We zullen contact met u opnemen om op zoek te gaan naar een oplossing. Het kan zijn dat de panelen erg vuil zijn en schoongemaakt moeten worden, of er kan een defect in de installatie zijn. In het geval  van een defect maakt de installateur een afspraak met u om het probleem te verhelpen. Dit valt binnen de opbrengstgarantie en hier zijn voor u dus geen kosten aan verbonden (tenzij zich extreme situaties hebben voorgedaan zoals schade door hagel, omvallende bomen, etc. Lees voor een volledig overzicht de garantievoorwaarden).

  Ja, u krijgt standaard een een app bijgeleverd waarop u live mee kunt kijken met wat uw zonnepanelen opwekken. Erg leuk om na een zonnige dag te bekijken hoeveel uw panelen bespaard hebben!

  Over Stichting Zonnegarant en aangesloten installateurs


  Stichting Zonnegarant is opgezet vanuit de constatering dat er ontzettend veel onzekerheid heerst bij consumenten op het gebied van zonnepanelen. Aan de andere kant is het voor installateurs ontzettend lastig zich te onderscheiden op kwaliteit. Iedereen beweert namelijk de ‘beste kwaliteit’ te leveren. Maar zonder keiharde garanties is dit weinig waard.

  Zonnegarant heeft als doel de ontwikkeling van zonne-energie te versnellen door 100% zekerheid en risicoloze investeringen mogelijk te maken, via een netwerk van bestaande installateurs met de focus op kwaliteit en service.

  Natuurlijk zitten er risico’s verbonden aan het verschaffen van opbrengstgaranties. Hoe hoger de verschafte opbrengstgarantie, hoe hoger het risico. Al deze risico’s hebben we doorgerekend en voor iedere installatie wordt er in het begin van de looptijd een bedrag in de stichting gestort, dat ervoor dient om deze risico’s te dekken. Zo kunnen we er zeker van zijn dat er altijd genoeg kapitaal beschikbaar is voor eventuele vergoedingen, zelfs in het geval dat de installateur failliet gaat.

  Stichting Zonnegarant is opgericht als initiatief vanuit Solar Monkey, een spinoff van de Technische Universiteit Delft. Solar Monkey heeft de software ontwikkeld die wordt gebruikt voor het ontwerpen van de zonnepaneelsystemen en het berekenen van de jaarlijkse opbrengst. Meer informatie over Solar Monkey vindt u op solarmonkey.nl.

  Stichting Zonnegarant werkt samen met een select aantal installateurs met een focus op service en kwaliteit. De installateur gebruikt door de stichting beschikbaar gestelde software voor het ontwerpen van systemen en berekenen van de jaarlijkse opbrengst, op basis waarvan de installatie wordt gedaan. Stichting Zonnegarant is vervolgens verantwoordelijk is voor het waarborgen, managen en monitoren van de opbrengstgaranties.

  Klik hier voor een actueel overzicht van onze partners en installateurs.

  Algemene informatie


  Ja, sinds november 2013 kunnen ook particulieren de BTW op een investering in zonnepanelen terugvragen. Inmiddels hebben al meer dan 100.000 particulieren hier gebruik van gemaakt. Het terugvorderen van de BTW is simpel, maar vergt wel een paar stappen. De meeste installateurs kunnen dit voor u verzorgen.

  Mocht u zelf de BTW willen terugvragen, dan gaat dit in de volgende stappen:

  • Meld u bij de Belastingdienst aan als ondernemer.
  • Dien de btw-aangifte(s) in over het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.
  • Geef uw rekeningnummer voor de btw-teruggaaf door.
  • Doe in dat jaar een verzoek om ontheffing van administratieve verplichtingen met als ingangsdatum 1 januari van het daarop volgende jaar.

  Hier vindt u de link naar de belastingdienst over het terugvragen van BTW.

  Salderen is een stimuleringsregel van de overheid, waarbij de door u opgewekte energie in zijn volledigheid in mindering wordt gebracht op de energierekening. U krijgt dus net zoveel voor uw terug geleverde energie betaald als u betaalt voor de energie die u uit het net gebruikt. In 2015 is dat ongeveer 23 cent per kWh. Voor alle energie die u meer opwekt dan uw eigen verbruik krijgt u een veel lager tarief, afhankelijk van uw energie leverancier rond de 7 cent. We raden dan ook aan niet meer zonnepanelen te installeren dan nodig is om uw eigen verbruik te dekken.

  De overheid heeft aangegeven per 2020 een alternatieve regeling in te willen voeren. Wat dit precies wordt is helaas nog niet bekend. Wel zal er in ieder geval nog steeds een stimuleringsregel zijn. Dat is hard nodig, want de doelstelling van de overheid is tot 2020 de hoeveelheid zonne-energie te verdrievoudigen naar 4-8 GW.

  Links naar relevante artikelen:

  Contactgegevens

  Email:
  info@zonnegarant.nl

  Telefoon:
  0800 0889

  Adres:
  Molengraaffsingel 12
  2629 JD Delft
  Nederland

  Stel uw vraag

  Naam

  Email

  Onderwerp

  Bericht