Helaas is het nog niet zo ver dat men met een thuisaccu volledig onafhankelijk van het net kan worden.

Weg met het net!

Nu salderen binnenkort niet meer mogelijk is, wordt het idee aantrekkelijker om onafhankelijk te worden van het energienetwerk. Met de salderingsregeling kan men namelijk nog extra energie van een zonnige dag terugleveren aan het net. Op een bewolkte dag is het andersom mogelijk energie af te nemen van het net. De teruggeleverde en afgenome stroom wordt vervolgens met elkaar verrekend.

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, dan komt de terugleververgoeding daar waarschijnlijk voor in de plaats. Deze vergoeding voor de teruggeleverde stroom zal lager zijn dan de prijs die je betaalt voor het afnemen van stroom. Sommige mensen met zonnepanelen dromen daarom om onafhankelijk te zijn van het net, zodat ze nooit meer hoeven te betalen voor hun energie. Bovendien weet je dan zeker dat alle energie die je gebruikt 100% groen is.

De thuisaccu

De thuisaccu zou een oplossing kunnen bieden. Hiermee kunt u de energie van een zonnige dag opslaan en ‘s avonds en ‘s ochtends gebruiken. Autofabrikanten Tesla en BMW zijn toegetreden tot de markt met elk hun eigen thuisaccu. Tesla met de ‘Powerwall‘, een accu van 10 kWh voor 3500 dollar en BMW in samenwerking met Solarwatt met ‘MyReserve‘, een accu van 4,4 kWh voor 5500 euro.

Helaas is het nog niet zo ver dat men met een thuisaccu volledig onafhankelijk van het net kan worden. Met één Powerwall van Tesla kunt u tot tachtig procent onafhankelijk worden. Wilt u volledig afhankelijk worden? Dan zijn daar minstens 60 accu’s nodig. Voor een prijs van 180.000 euro is die optie helaas nog niet reëel.

Hoewel volledig onafhankelijk worden van het net nog geen echte mogelijkheid is, kan het gebruik van een thuisaccu al wel lonen. Zeker als de accu’s steeds beter worden en de salderingsregeling komt te vervallen, kan de aanschaf van een Powerwall of een MyReserve toch aantrekkelijk zijn.