Bij hevige regenval of wind gaan onze installateurs het dak niet op om zonnepanelen te installeren. De installatie wordt dan verzet naar een veilig moment. In de winter geldt dit voor sneeuw en langdurige vorst, want het wordt dan te glad om het dak op te gaan. Het afgelopen jaar was dat maar op twee dagen het geval.

Frans Steenvelt, Return on Energy

Het zal u vast niet ontgaan zijn: de dagen worden korter en de temperatuur daalt. De winter komt eraan. Grote kans dat u dan niet gelijk aan zonnepanelen denkt. Toch kunt u ook in de winter van zonnepanelen profiteren. Wordt u ook ondergesneeuwd door dubbelzinnige informatie over zonnepanelen? Vanuit Zonnegarant zetten wij de belangrijkste feiten voor u op een rijtje.

Zoninstraling in de winter

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben zonnepanelen geen zon, maar licht nodig om energie op te wekken. Hoe zit het dan met zonnepanelen in de winter? In de winter zijn er meerdere factoren die de opbrengst van zonnepanelen kunnen verminderen. Ten eerste zijn de dagen kort, waardoor de zon korter op de panelen schijnt. Ten tweede staat de zon lager aan de hemel, waardoor er meer schaduw op de panelen kan komen. Daarnaast werken zonnepanelen het best als zij loodrecht op het licht gericht staan. Maar in de winter staan de zonnepanelen niet loodrecht op de lage zon, waardoor het zonlicht niet optimaal wordt gevangen. Ten slotte is het in de winter vaak bewolkt, waardoor de zonnepanelen minder direct licht ontvangen. Zoals u ziet, is temperatuur bij deze vier punten niet van belang. Daarentegen heeft lage temperatuur een positieve werking op de zonnepanelen. Dit heeft te maken met het natuurkundige feit dat door kou minder weerstand ontstaat, wat voor een betere geleiding zorgt. Wat wel veel invloed heeft, is het aantal uren dat de zon schijnt.

Laten we als voorbeeld kijken naar De Bilt. Volgens data van het KNMI waren er in de wintermaanden van 2016 (december t/m februari) 223 zonne-uren. De winter was dus goed voor maar 12% van de 1812 jaarlijkse zonne-uren. Ter vergelijking: de maand augustus leverde al meer op met 13% van de jaarlijkse zonne-uren. Maar vergis u niet: het zonnetje zorgde in de donkere maanden van oktober t/m maart voor maar liefst 32% van de zonne-uren in 2016.

Aanschaf en installatie van zonnepanelen in de winter

Als u eenmaal besloten heeft om in zonnepanelen te investeren, moet de installatie natuurlijk wel veilig gebeuren. Onze partnerinstallateurs zijn zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd, dus u kunt zeker zijn dat zij uw zonnepanelen ook in de winter veilig kunnen installeren. Mocht het nu echt hard stormen of sneeuwen, dan kan de installatie worden verzet naar een dag met betere weersvoorspellingen. Dat gebeurt gelukkig maar sporadisch. Onze partnerinstallateur Frans van Steenvelt van Return on Energy deelt zijn ervaring: “Bij hevige regenval of wind gaan onze installateurs het dak niet op om zonnepanelen te installeren. De installatie wordt dan verzet naar een veilig moment. In de winter geldt dit voor sneeuw en langdurige vorst, want het wordt dan te glad om het dak op te gaan. Het afgelopen jaar was dat maar op twee dagen het geval.”

Uw zonnepanelen klaar maken voor de winter

De laatste jaren zijn de winters niet zo streng geweest, maar wat als er sneeuw op uw zonnepanelen komt? De zonnepanelen kunnen dan weinig licht opvangen en zullen weinig energie opwekken. Kwalitatieve zonnepanelen hebben een coating die ze beschermt tegen vuil en regen. Als het goed is heeft uw installateur u hier over geïnformeerd. Zodra het gaat dooien, zal de gesmolten sneeuw vanzelf van uw gecoate zonnepanelen afglijden. Voor zonnepanelen die onder een steile hoek van meer dan 40 graden zijn geïnstalleerd, zal de zwaartekracht zorgen dat de sneeuw niet op de zonnepanelen blijft liggen.

Als een dikke laag sneeuw op uw zonnepanelen ligt, kan de energieopbrengst nul zijn. Bij langdurige vorst kan de verleiding om de sneeuwlaag van uw zonnepanelen te verwijderen groot zijn. Het is alleen niet verstandig de sneeuw eraf te krabben, want dat beschadigt de coating en maakt de zonnepanelen minder rendabel. Om dezelfde reden zijn middelen zoals zout en autowas niet geschikt. Ook het schoonspuiten van uw zonnepanelen is niet aan te bevelen, want dat kan voor een laagje ijs om de zonnepanelen zorgen.

Zoals de grafiek hierboven laat zien, is het aantal zonne-uren in de winter maar 12% van het jaarlijkse totaal. Daaruit volgt dat de opbrengst die u door een tijdelijke laag sneeuw op uw zonnepanelen misloopt, ook maar een geringe hoeveelheid van de jaaropbrengst zal zijn. Naast het risico dat u uw zonnepanelen beschadigt, is het verwijderen van sneeuw van uw zonnepanelen gevaarlijk. Voor dat geringe percentage van de energieopbrengst wilt u niet riskeren dat u zich bezeert. Begeef u dus vooral niet in gevaarlijke situaties. Geen zorgen, de zon zal zijn werk doen!

Kortom, zonnepanelen leveren in de winter gewoon energie op. Installateurs kunnen ‘s winters doorgaans prima uw dak op om zonnepanelen te installeren. Een investering in zonnepanelen doet u bovendien om voor de lange termijn schone energie op te wekken. Ook in de winter zullen uw zonnepanelen werken. Laat u dus niet door het winterse weer tegenhouden om in zonnepanelen te investeren. Als u zonnepanelen in de winter laat installeren, staan ze bovendien gelijk klaar om op volle toeren te draaien tijdens het zonneseizoen. Zo voldoet u meteen aan een van uw  goede voornemens en staan uw zonnepanelen gereed om het lentezonnetje te verwelkomen.