Het piekvermogen van een zonnepaneel dat is beloofd, wordt niet gehaald

1. Onjuiste prestatiecijfers

Zonnepanelen worden getest op het piekvermogen dat ze zouden moeten halen, maar in de praktijk blijkt dat dit piekvermogen niet altijd wordt gehaald. Vaak is dit het geval bij goedkopere producenten van zonnepanelen. Zorg daarom dat je weet bij wie je zonnepanelen koopt. Onze partners leveren bijvoorbeeld wel het materiaal wat ze zouden moeten leveren!

2. Luchtbellen of vocht onder het glas

Er zijn meerdere manieren om zonnepanelen te lamineren. Sommige vormen zijn goedkoper dan andere, maar bij de goedkopere vormen kunnen achteraf wel problemen ontstaan. Tussen de lagen komen dan luchtbellen. Hierdoor stijgt de temperatuur van de panelen, wat leidt tot een lager rendement. Bovendien kan er vocht onder het glas terecht komen, waardoor de lagen los van elkaar komen te zitten. Uw zonnepanelen kunnen hierdoor zelfs gaan roesten. Uiteindelijk zal de uw opbrengst dalen en kunnen uw zonnepanelen zelfs volledig defect raken.

3. Haarscheurtjes in de panelen

Zonnepanelen zijn als dun ijs: bij de minste schokjes en stootjes kunnen ze barsten. Bij vervoer, installatie of door toedoen van hagel en vallende takken, kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes zorgen voor extra weerstand en vocht kan de panelen binnendringen. Zoals bij het vorige probleem zijn de gevolgen niet gering: teruglopende rendementen en de panelen kunnen zelfs kapot gaan.

4. Energieverlies door slechte isolatie

Het is mogelijk dat energie, opgewekt door uw zonnepanelen, weglekt. Tussen de zonnecellen en het frame kan een potentiaalverschil van meer dan 100 Volt ontstaan. Als de zonnepanelen vervolgens nat worden, is het mogelijk dat het potentiaalverschil ook tussen de zonnecellen en het glas ontstaat. Hierdoor lekt er stroom weg, met als evident gevolg dat er minder stroom uw meterkast in komt. Vaak komt dit probleem pas na jaren tot uiting, wat het extra moeilijk maakt om het te identificeren.

5. Slechte contactverbindingen die kunnen leiden tot brand

Een junction box is een doos waar de kabels naartoe gaan. Zonnepanelen hebben ook zo een junction box. Als er hoge zoninstraling is, kunnen de aansluitingen en diodes van uw panelen flink warm worden. Is de junction box van behoorlijke kwaliteit, dan zal de contactverbindingen niet afdoende gekoeld worden. Een gevolg is dat contacten los kunnen gaan zitten, waardoor de zonnepanelen geen energie meer leveren. Maar nog erger, er kan zelfs brand ontstaan!

Waar zonnepanelen normaal een hele goede investering zijn, kunnen deze problemen er zelfs toe leiden dat u er geld op moet toeleggen.

Wat kunt u aan deze problemen doen?

Al deze gebreken kunnen leiden tot een flinke reductie van het rendement van uw zonnepanelen. Waar zonnepanelen normaal een hele degelijke investering zijn, kunnen deze problemen er zelfs toe leiden dat u er geld op moet toeleggen. Hoe kunt u deze problemen het hoofd bieden? Het beste is om je zonnepanelen goed in de gaten te houden. Maar hoe?
Een mogelijkheid om breuken en productiefouten in panelen te ontdekken, is door de zonnepanelen met een elektroluminescentiecamera te bekijken. Daarnaast kunt u een installateur uw systeem laten nalopen. Het nadeel van deze oplossingen is, dat het veel geld en tijd kan kosten.
Tegenwoordig is er een betere optie. Je kan namelijk je zonnepanelen op afstand laten monitoren door professionals. Een aantal aanbieders van omvormers bieden mogelijkheden aan om uw zonnepanelen te monitoren. Ook met Zonnegarant kunt u uw zonnepanelen monitoren. Daarnaast houdt Zonnegarant actief in de gaten wat uw zonnepanelen zouden moeten doen, gegeven omstandigheden zoals zininstraling, schaduw van objecten en oriëntatie. U krijgt elk kwartaal een prestatierapport en als er iets mis is met uw panelen, krijgt u die dag nog een alarm. Op die manier is het heel makkelijk om problemen met uw zonnepanelen te achterhalen, zodat u zonder zorgen de vruchten kunt plukken van uw investering.